Izvješće o DESI-ju služi za praćenje napretka država članica u području digitalizacije. Hrvatska je ukupno osvojila 22. mjesto od 28. država članica.
 
Hrvatska je na ljestvici digitalnog razvoja društva i gospodarstava u konkurenciji svih članica EU zauzela 22. mjesto u ukupnom zbiru pokazatelja od 28 država članica. Najrazvijenija je Danska, slijede Švedska, Finska i Nizozemska, dok su na začelju Europe Rumunjska, Grčka i Italija.
Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a i poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije, kazuje EU. 
 
No, ono što je i dalje loše jest povezivost i cijene fiksnog interneta koje su visoke, ističe EU.
 
te kažu: Najveći izazov u pogledu digitalizacije za Hrvatsku predstavljaju loši rezultati u području povezivosti – tek 27. mjestu jednako kao i lani. Dostupnost širokopojasne veze u ruralnim područjima i pokrivenost brzom širokopojasnom mrežom ograničene su. Osim toga, cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su među najvišima u Europi. Točnije i dalje smo u toj potkategoriji na posljednjem mjestu jednako kao i lani. Dominantni ili povijesni operator zajedno sa svojim društvima kćerima (u prijevodu Hrvatski telekom uz Iskon i Optimu koja ima i H1) ima veoma visok tržišni udio.
 
U području e-uprave Hrvatska ostvaruje spor napredak te je i dalje na 25. mjestu. Broj je korisnika usluga e-uprave iznad prosjeka EU-a, ali nije ostvaren napredak u pružanju tih usluga. 
 
Hrvatska ostvaruje dobre rezultate u pogledu otvorenih podataka i usluga e-zdravstva. Kako bi u potpunosti iskoristila prednosti digitalne transformacije, Hrvatska mora poboljšati svoju širokopojasnu infrastrukturu. 
 
Hrvatska pripada skupini manje uspješnih zemalja prema ocjeni EU, te obrazlažu kako je nakon izbora u rujnu 2016. nova vlada osnovala je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Njegova je misija pružati stručnu podršku Vladi Republike Hrvatske pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga te popularizacija razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. U tijeku je ažuriranje digitalnih strategija, koje bi trebale biti objavljene do kraja godine, pojašnjava EU.
 
Što je DESI indeks?
 
Indeks digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) složeni je indeks kojim se mjeri digitalni napredak na temelju pet pokazatelja:
1. Povezivost nepokretna širokopojasna mreža, pokretna širokopojasna mreža, brzina i cijene širokopojasnog pristupa. 27 mjesto 2018 kao i 2017.
2. Ljudski kapital osnovne vještine i upotreba interneta; napredne vještine i razvoj. 18. mjesto 2018., 19. mjesto 2017.
3. Korištenje internetom koliko se građani služe internetskim sadržajem i sudjeluju u komunikaciji ili transakcijama na internetu 11. mjesto 2018. 14. mjesto 2017. 
4. Integracija digitalne tehnologije digitalizacija poduzeća i e-trgovina 21. mjesto 2018. 17. mjesto 20178. 
5. Digitalne javne usluge e-uprava 25. mjesto 2018. i 2017.
 
izvor: večernji list