Financiranje ICO-ovima postaje naša svakodnevica, sviđalo se to ljudima ili ne. U nastavku donosimo projekte koji su uvjerili javnost u vjerodostojnost svojih projekata i putem ICO-ova ukrali abnormalno visoke iznose novca s tržišta.
#1 Pincoin
Projekt pokrenut u Vijetnamu s ciljem promicanja blockchaina predstavio se kao neprofitna organizacija koja želi poduprijeti ekonomiju i kripto zajednicu, omogućujući ljudima lakšu razmjenu imovine, dobara, vremena i vještina. U cijeloj priči pokrenuta su bila dva ICO-a iFan i Pincoin i oba su zbog iznimno jakog marketinga progurala svoju priču, no radi se o scammovima.
 
Procjenjuje se da je ukradeno: $660 milijuna
 
#2 Arise Bank
Banka koja se najavljivala kao prva banka koja će biti decentralizirana i omogućit će svojim klijentima sve tradicionalne bankarske usluge.
 
Procjenjuje se da je ukradeno: $600 milijuna
 
#3 Onecoin
Projekt koji je obećavao jednostavniji i brži sustav plaćanja uz maksimalno niske troškove. Cijeli projekt zasnivao se na Ponzi shemi, a čak se i Hrvatska narodna banka oglasila po ovom pitanja i upozorila javnost da se ovdje radi o vrlo rizičnom projektu.
 
Procjenjuje se da je ukradeno: više od $300 milijuna
 
#4 Bitconnect
BitConnect je nudio svojim korisnicima da investiraju svoj kapital, te su zauzvrat dobivali kamate na iznos kojega su uložili. BitConnet je ujedno i najpoznatija Ponzi shema kripto tržišta za koju razni izvori procjenjuju ogromne brojke koje su ukradene.
 
Procjenjuje se da je ukradeno: nekoliko stotina milijuna
 
#5 Plexcoin
U Plexcoinu se obećavao povrat investicija od 1300% u što je povjerovalo puno ljudi. U priči s Plexcoinom dogodilo se da je SEC po prvi puta reagirao pa su tako sredstva koja su prikupljena tijekom ICO ($15 milijuna) bila zamrznuta i spriječio se najgori scenarij za ove investitore.
 
Što možemo naučiti iz navedenih scammova?
Učite iz tuđih pogrešaka. U našem Bitcoin vodiču, postoji dio u kojem je opisano kako analizirati kriptovalute, ICO projekte i njihovo kretanje na tržištu. Iako to nisu jedini kriteriji kojih se treba držati oni vam mogu biti smjernice u prvoj procjeni projekta.
 
Obratite pozornost na:
 
Vodeći tim
 
Whitepaper i poslovni plan
 
Plan razvoja projekta
 
Komunikacija
 
Social kanale
 
U svakoj industriji pronađu se projekti koji iskorištavaju to što je ta grana tek na početku svojeg razvoja. Važno je da se nauče razlikovati projekti koje vrijede i koji će opstati na tržištu od scammova koji su tu da “prodaju maglu” i nakon toga nestanu s prikupljenim sredstvima. Pojedine stranice i društveni kanali od iznad navedenih projekta još uvijek su aktivni, no ovakvih priča u budućnosti će biti sve manje. Primjer kako je SEC reagirao u slučaju Plexcoina je pravi smjer i upravo zbog toga se države i institucije trebaju uključiti u regulaciju kripto tržišta i usmjeriti ga jer je ono već tu i čeka ga svjetla budućnost.
 
Napomena: Iznosi koji se spominju u ovome članku su procijenjeni iznosi dobiveni s raznih medijskih izvora [crobitcoin]