2003. godine na Internetu nije bilo, kao danas, uobičajeno sate provoditi gledajući video sadržaje. Dial-up veze su bile spore i skupe, YouTube nije postojao, a Netflix se još bavio isključivo iznajmljivanjem filmova na DVD-ima. Tada su gotovo jedini način dijeljenja velikih datoteka bili razni servisi (više ili manje legalni) za razmjenu datoteka, a peer-to-peer razmjena tek je počela hvatati zamah.
Upravo porast popularnosti BitTorrenta nagnao je tada autore amaterskog filma posvećenog Matrixu, Fanimatrix, da svoj film u koji su uložili 800 dolara počnu distribuirati putem ove mreže. The Fanimatrix: Run Program je 16-minutni filmić koji je komprimiran u ta popularni DivX video format, te je datoteka veličine 128 megabajta puštean u distribuciju putem BitTorrenta 28. rujna 2003. godine.
 
Danas, nakon čak 15 godina, Fanimatrix odolijeva svim iskušenjima moderne tehnologije te se i dalje dijeli putem torrenta, uz nekolicinu aktivnih seedera. Sebastian Kai Frost, jedan od autora ovog filma, za TorrentFreak je izjavio kako planira do daljnjega, koliko god to bude moguće, održavati na životu kako originalnu torrent datoteku tako i web stranicu posvećenu Fanimatrixu – još uvijek "živom" djeliću povijesti Interneta.
 
Ovaj je film prilikom lansiranja doživio velik uspjeh, priču o njemu prenosili su brojni mediji, pa je DivX datoteka bila u prvom tjednu preuzeta preko 70 tisuća puta. Autorima je BitTorrent uštedio preko 550.000 dolara koje bi morali platiti nekom pružatelju hosting usluga da su željeli film distribuirati na tada konvencionalni način. [bug.hr]