Organizacija Wi-Fi Alliance objavila je kako će od sada tehnologije bežičnih mreža nositi nešto jednostavnije i manje kriptične oznake

Wi-Fi Alliance, međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi certificiranjem Wi-Fi proizvoda i izradom standarda povezanih s ovom tehnologijom, objavila je kako će novi standard za bežično komuniciranje nositi jednostavan i pamtljiv naziv, Wi-Fi 6. Ovaj naziv u skladu je s novom nomenklaturom i zamijenit će oznaku 802.11ax pod kojom je razvijan.
U skladu s ovom promjenom i stariji će Wi-Fi protokoli za bežične mreže dobiti nova imena, lakše razumljiva i pristupačnija "običnom korisniku".
 
Tako će tehnologija oduvijek poznata pod oznakom 802.11n biti preimenovana u Wi-Fi 4, a 802.11ac od sada će se službeno nazivati Wi-Fi 5. Ove brojčane oznake pratit će, dakle, razvoj bežične tehnologije pa će Wi-Fi standardi označeni većim brojem – logično – korisnicima nuditi bolje iskustvo i veće brzine prijenosa podataka.
 
"Gotovo dva desetljeća korisnici Wi-Fi proizvoda morali su se baviti tehničkim konvencijama imenovanja kako bi utvrdili podržavaju li im uređaji najnoviju tehnologiju" izjavio je predsjednik ove organizacije Edgar Figueroa. Novu terminologiju, lakšu za razumijevanje, proizvođači, korisnici i svi drugi sudionici tržišta trebali bi vrlo brzo prihvatiti, očekuju u Wi-Fi alijansi.
 
Oznake Wi-Fi 1, 2 i 3 neće biti u službenoj upotrebi jer se smatra da niti oprema zasnovana na starijim tehnologijama (802.11g, 802.11a, 802.11b) nije više široko dostupna. [bug.hr]