Digitimes Research za 2019. godinu očekuje pad prodaje na tržištu pametnih telefona zbog početka procesa prelaska s aktualne 4G na novu 5G tehnologiju

Prema istraživanju Digitimes Researcha, 2019. godina će za tržište pametnih telefona biti godina tranzicije, odnosno postupnog prijelaza s aktualne 4G tehnologije na novu 5G tehnologiju.
 
Taj proces trebao bi negativno djelovati na prodaju na samom tržištu, tijekom 2019. godine trebalo bi biti prodano manje od 1,5 milijardi pametnih telefona u cijelom svijetu.
 
Potražnja za novim 5G uređajima tijekom 2020. godine trebala ponovno povećati zahvaljujući operaterima koji će postupno uvoditi svoje 5G mreže te bi prodaju trebala narasti na preko 1,5 milijardi primjeraka. Do 2023. godine prodaja bi u cijelom svijetu trebala narasti na brojku od 1,7 milijardi primjeraka.
 
Tijekom 2019. godine Samsung, Apple, Huawei te Xiaomi i dalje će ostati vodeća četvorka na tržištu što se tiče samih proizvođača pametnih telefona.
 
Svaka od navedenih tvrtki isporučit će više od 100 milijuna pametnih telefona tijekom 2019. godine, no isto neće uspjeti tvrtke Oppo (manje od 90 milijuna primjeraka) i Vivo (manje od 70 milijuna primjeraka). Još valja izdvojiti i tvrtku HMD Global (Nokia) koja bi trebala zamijeniti kinesku tvrtku Meizu na 11. mjestu među proizvođačima.  [bug.hr]