Nova Mozillina usluga omogućava pretraživanje ogromne baze e-mail adresa koje su u nekoj od velikih krađa podataka završile u rukama hakera ili kriminalaca

Mozilla je pokrenula novi servis usmjeren na sigurnost korisnika, Firefox Monitor. Na njemu je moguće upisati vlastitu e-mail adresu, a tražilica će je usporediti s bazom podataka o adresama koje su u prošlosti bile kompromitirane u nekoj od velikih krađa podataka. Jednom kada u Firefox Monitor upišete adresu za provjeru, nakon samo nekoliko trenutaka dobit ćete informaciju o tome jesu li hakeri ikada uspjeli doći do vaših podataka za prijavu na neki od internetskih servisa, a da su podaci bili vezani uz taj e-mail.
U slučaju da pretraga izbaci pozitivan rezultat, bit ćete na to upozoreni, a Firefox Monitor će vam dati i nekoliko sigurnosnih preporuka koje bi trebalo poštivati i tako se osigurati od napada bilo koje vrste. Promjene lozinki, korištenje boljih lozinki ili specijaliziranih rješenja (password managera), te uključivanje dvofaktorske provjere neki su od savjeta.
 
Ovaj servis pod Mozillinim imenom u principu radi isto što i stranica "Have I Been Pwned?", čije podatke i koriste za pretraživanje. Riječ je o gotovo 5,5 milijardi e-mail adresa kompromitiranih u preko 300 slučajeva hakiranja.
 
Čemu onda zaseban servis, pitate se? U Mozilli vjeruju da će njihov poznati brand privući više korisnika da provjere status sigurnosti svojeg maila i tako pružiti zaštitu od hakiranja većem broju ljudi. A ovo je, kažu, tek prvi korak u novoj sigurnosnoj strategiji ove organizacije, te najavljuju još nekoliko poteza u istom smjeru tijekom jeseni. [bug.hr]