Aplikacija za preslušavanje glazbe, popularna u ranim danima Interneta i mp3-ca, sljedeće bi godine trebala dobiti potpuno nove mobilne inačice, temeljito obnovljene i s dodatnim funkcijama

Oni koji su sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća dobili pristup Internetu i počeli otkrivati čari "besplatnog" preuzimanja glazbe u mp3 formatu s Napstera i sličnih servisa, gotovo su sigurno tu glazbu slušali u tada najpopularnijem playeru, Winampu. Izvorno proizvod američke kompanije Nullsoft, Winamp je pokrenut 1997. godine kao maleni besplatni program za Windowse koji je stekao globalnu popularnost.
 
1999. godine prešao je u ruke AOL-a, a 2014. od gašenja ga je spasio sadašnji vlasnik, Radionomy. I upravo ova kompanija sada najavljuje kako će se sljedeće godine, 22 godine nakon prvog izdanja, Winamp vratiti na puteve stare slave.
 
Sasvim nova verzija Winampa koja je u pripremi donijet će nešto od one izvorne, ali će u nju biti ugrađene i mnogo modernije opcije poput glazbenog streaminga, slušanja glazbe iz clouda, te preslušavanja podcasta ili streaminga radijskih postaja s Interneta.
 
No, ovoga puta neće biti riječ o desktop već o mobilnim aplikacijama za Android i iOS u koje će se Winampovo iskustvo transformirati. Unutar jedne bi aplikacije Winamp trebao objediniti mogućnost slušanja sadržaja iz više izvora, pa njegovi korisnici ne bi trebali "skakati" iz jedne u drugu aplikaciju kada žele slušati nešto drugo.
 
Osim mobilnih, Winamp će dobiti i službenu inačicu 6 za desktop koja će biti kompatibilnija s modernim desktop OS-ovima.
 
Trenutačno Winamp, iako nije ozbiljnije nadograđen od 2013. godine, u svijetu ima oko 100 milijuna korisnika. Zanimljivo, većina ovih korisnika nije iz SAD-a. [bug.hr]