Bitcoin virtualna valuta
Subota, Veljača 24, 2018
Text Size

Bitcoin je virtualna valuta, koja nema realno pokriće. Ovaj pojam pojavio se 2008. godine. Porijeklo naziva vitrualnog novca potječe iz engleskog jezika bit – jedinica informacije, i coin – novčić, valuta
Koncept virtualne valute Bitcoin izmislio je japanac Satochi Nakamoto.
Bitcoinsi se čuvaju u digitalnom novčaniku kojeg imate u vašem računalu ili web stranici koja će čuvati i zaštiti vaš novčanik za vas.
Njemačko Ministarstvo financija odredilo je kako je bitcoin obračunska jedinica, što znači da ga se može koristiti za 'stvaranje novca'. Prihvatili su ga kao 'privatni novac', pa planiraju uvesti porez na kapitalnu dobit na transakcije obavljene u toj virtualnoj valuti
BTC je drukčiji od kreditne kartice ili Paypala. Pohranjen je na računalu kupca sve dok ga on ne potroši na “mreži”, a transakcije je nemoguće pratiti. U zadnjih 60 dana vrijednost mu je uzletjela čak 555 posto
Internet je svijet za sebe koji polako razvija sve institucije i alate koje imaju svaka država i gospodarstvo. Kako raste taj virtualni svijet, tako rastu i instrumenti koji se paralelno s njim razvijaju. Najbolji primjer koji pokazuje sve veću moć mreže jest veliki uspon internetske valute koja si je postavila cilj da uskoro postane globalni novac.
Stabilna i demokratska
Dužnička kriza trese Europu godinama, a za posljedicu ima veliki pad povjerenja u euro. Nepovjerenje je poraslo i prema glavnoj svjetskoj valuti, dolaru, jer ni Amerika nikako ne uspijeva pokrenuti rast, pri čemu je središnja američka banka prisiljena tiskati novac i umjetno davati poticaj gospodarstvu, što će na kraju dovesti do inflacije i smanjenja vrijednosti dolara.
O ovakvom scenariju prije četiri godine, kada su razvijali svoju ideju, mogli su samo sanjati tvorci internetske valute – bitcoina. U online svijetu postoji od 2009., a u protekla je dva mjeseca, zbog sve većeg rasta nepovjerenja u euro i dolar, doživio pravu eksploziju rasta. Vrijednost i količina bitcoina i broj korisnika u ovoj su godini porasli eksponencijalno.
U posljednjih 12 mjeseci ukupna količina bitcoina porasla je sa 8,7 milijuna na gotovo 11 milijuna. Broj korisnika za godinu dana porastao je gotovo 10 puta – sa 9000 u travnju 2012. na 86.000. Za jedan bitcoin početkom veljače ove godine mogao se dobiti 21 dolar, dok je tečaj 5. travnja bio 134,8 dolara. Dakle, virtualna valuta ojačala je u 60 dana čak 542 posto. Tržišna kapitalizacija – odnosno vrijednost virtualnog bitcoina – u posljednja je dva mjeseca uzletjela čak 555 posto, sa 225,8 milijuna dolara na 1,48 milijardi dolara. A što je to uopće? Bitcoin (skraćeno BTC) jest online P2P (person to person) valuta. Zamišljena je kao decentralizirana valuta bez institucije poput središnje banke koja bi upravljala količinom izdanog novca ili njegovom vrijednosti. Umjesto središnje institucije koja bi nadzirala proces, uzimala proviziju ili ostvarivala dobit na špekulativnim radnjama, razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava broj “kovanica” i njihovo trošenje.
Bitcoin je zapravo računalna datoteka pohranjena na računalu korisnika. Sastavljena je od kompleksnog algoritma koji osmišljavaju i izrađuju “bitcoin rudari” na svojim superračunalima. Na internetu se može koristiti kao prava valuta te mijenjati za usluge i proizvode. Ideja je nastala u Japanu i proširila se prvo na SAD, a potom i ostatkom svijeta. Namjera je bila ostvariti potpunu kontrolu nad financijama stvaranjem stabilne, sigurne, svjetski prihvatljive i demokratske valute.
Domaći alat – oka
Bitcoin je osmislio Satoshi Nakamoto, povučeni anonimac čiji je rad obavijen velom tajne. Samo se jednom javio porukom da “dolazi iz Japana”. Satoshi znači “mudrost” pa je možda izabrano kao poruka prije nego stvarno ime. Pretpostavlja se da se iza njega krije veća skupina programera.
Na burzama bitcoina korisnici kupuju virtualnu valutu pravim novcem. Jednom kupljen bitcoin potom je pohranjen na računalu kupca, sve dok ga on ne potroši u virtualnom svijetu za kupnju neke robe ili usluge. O njegovoj popularnosti i širenju najbolje govori to što se u početku prodavao po cijeni od otprilike pet američkih dolara, a sada je porastao na gotovo 135 dolara. Za toliko novca bitcoin se može kupiti i u Hrvatskoj.
Ono što tu valutu čini drugačijom od korištenja elektroničkog novca na kreditnim karticama ili Paypalu činjenica je da račun s bitcoinima ne može biti zamrznut, oni ne mogu biti oporezivani niti se pomoću njih može pratiti bilo kakva transakcija.
Virtualne valute nisu nepoznanica ni u Hrvatskoj. Zagrebačka ICT tvrtka Knopso, koju su pokrenuli bivši znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, uvela je prvu virtualnu valutu u Hrvatskoj – oku – u ljeto 2011. Oke su stara turska jedinica za težinu. Međutim, u Knopsovoj verziji oke nisu elektronički novac, već novi alat za razmjenu vrijednosti, takozvano autorizacijsko sredstvo. Oka se koristi za plaćanje roba i usluga isključivo u okviru određenog broja tvrtki ili samo u okviru dijela njihove ponude koju je Knopso unaprijed kupio.
Ovim tempom razvoja tehnologije čini se da će klasični novac i banke postati suvišnima i da će globalno platežno sredstvo postati bitcoin ili neka druga virtualna valuta.Svaki korisnik Interneta može vrlo lako postati dijelom ove mreže. Mi ćemo vam pokazati kako to najlakše učiniti i na što trebate pripaziti. Sam proces može trajati do nekih 30-ak minuta, ovisno o brzini vaše Internet mreže i softveru koji ćete koristiti.
Pojednostavljeni proces se sastoji od 4 dijela – Informiranja (1), Skidanja virtualnog novčanika (2), Rudarenja Bitcoinova (3) i Trošenja Bitcoinova (4). Prvi dio ste obavili, znate što Bitcoinovi jesu, stoga je vrijeme za korak broj 2 – skidanje virtualnog novčanika.
XAPO - je odlično mjesto za vaš bitcoin novčanik i trezor. Glavna prednost mu je što ima suradnju sa dosta web stranica koje daju besplatno skupljanje bitcoina na način da možete zarađene bitcoine povlačiti trenutno, a ne čekati određeni dan ili skupljeni iznos. Ima i super web shop gdje možete kupiti povoljne video igrice, tečajeve ili nešto treće.
COINBASE je kao i XAPO siguran i besplatan, no funkcionira svega za 33 države svijeta (većinom EU plus Canada, SAD, Singapur i Australija) jako je popularan zbog svoje jednostavnosti. Tako da ako ste iz ex-Yu države koja nije u EU, fokusirajte se na XAPO.
Prednost mu je ta što možete kupiti bitcoin preko njega kreditnim i prepaid karticama najpopularnijih brandova Visa, Mastercard i Maestro. Registracija moguća i preko ovog linka,
FAUCETBOX nije klasični novčanik već nazovimo posrednik (spona) između nekih siteova. Omogućuje skupljanje preko bitcoin adrese manjih količina sa mnogo drugih bitcoin skupljača (fauceta), nije potrebna registracija ali će vam jako dobro poslužiti Coinbase novčanik. Spomenut ću ga kasnije vezano za neke siteove, pa sam htio da vas ne iznenadim sa ovim pojmom. Taj posrednik je tu da smanji troškove siteova s kojima surađuje, a vi onda povlačite satoshije na svoj Coinbase novčanik.
TOP BITCOIN PASIVNI SKUPLJAČI - FAUCETI
Ovo su mjesta na internetu (web stranice) gdje možete polako skupljati svoje bitcoine na gotovo pasivan način.
 
Na vama je samo da sa par klikova potvrdite određenu radnju i bitcoini se spuštaju na vaš račun ili šalju u vaš novčanik. Naći ćeš još mnogo njih na internetu, no ne zaboravi da su ovi testirani, ne sadrže viruse i ne usporavaju računalo kao neki drugi.  
1. Claim BTC je totalno cool faucet gdje možete povlačiti svakih 20 minuta, dobivate razne bonuse kao što su više satoshija ili brže vrijeme povlačenja satoshija. Moja preporuka svakako bar povlačiti jednom dnevno, jer dobivate bonus za redovitost što ćete vidjeti na slici dolje. Isplaćuje kad skupite bar 20000 satoshija što se s njim vrlo brzo može skupiti. Ako ste vlasnik android pametnog telefona ima odnedavno i aplikacija, za Iphone za sada još ništa. Registriraj se na Claim BTC ovdje
 
2.Take Free Bitcoins je mlađi brat od Claim BTC-a i isto je fora, povlačite manje, ali svakih 5 minuta. Kod njega isto važe bonusi kao i bonusi za redovitost, pa je preporuka povlačiti bar jednom dnevno. Minimalna isplata je isto 20000 satoshija. Za razliku od starijeg brata zasada još nema aplikacija za pametne telefone. Možeš se registrirati na Take Free Bitcoins ovdje.
3.Free Bitcoin - je stranica gdje možete skupiti nešto satoshija svakih sat vremena. Moj je totalni favorit. Kliknete na claim now, potvrdite da niste robot i pristupate lutriji. Svaka je dobitna i ovisno o broju koji izvučete dobijete određeni broj satoshija. Morate podesiti na auto withdraw i onda vam ide isplata jednom tjedno (u nedjelju) ako ste prešli 25.000 satoshija, ako ne onda sljedeći kad skupite. Također postoji android i IOS aplikacija.
Registrirati se možete sa http://freebitco.in .
 
Na ovo dajem i poseban bonus, tj onaj dio koji dobivam od korisnika koji se registriraju preko mene dijelim sa vama ovisno o vašoj aktivnosti.
Bonus Bitcoin je jednostavan site, gdje možete povlačiti svakih 15 minuta, minimalna isplata 10000 satoshija i imate bonus za svakodnevnu aktivnost.
Iako nisam baš nešto bio aktivan na njemu, napravio sam dvije isplate. Drugim rječima bilo bi vam dobro povlačiti bar jednom dnevno. Registracija u Bonus Bitcoin ovdje.
 
KLIKANJE NA REKLAME ALI ZA BITCOINE
 
Ako si već aktivan član nekog od siteova koji plaćaju za klikanje na reklame onda je sve jasno. Ako nisi, nema veze, jer postoje stranice koje plaćaju za klikanje na reklame, sitnu lovu, ali ipak plaća. Na taj način stranice spajaju oglašivače i potencijalne kupce.
Postoji i nekoliko pouzdanih siteova koji plaćaju u bitcoinima, tj satoshijima. Ovdje ću ti predstaviti neke od njih.
BTC CLICKS   je site koji svaki dan izbaci određen broj reklama na koje klikaš. Neke su duže, a neke kraće a je prema tome i nagrada različita.
Aktivan od 2013. Pouzdano isplaćuje, a minimalna isplata je 10000 satoshija.
Postoji i mogućnost plaćenog članstva, ali ja osobno radim free.
Registriraj se u BTC CLICKS ovdje.
 
 
 

Donacija

Društvena mreža

Kako zbrinuti opasni elektronički otpad

 

 

Sretan Božić i uspješna Nova goidina

 

Imamo 37 gostiju i nema članova online