Indeksni fondovi jedan su od najsigurnijih oblika financijskih ulaganja, a Coinbase ih sad želi dovesti i u kripto svijet
Mjenjačnica i burza kriptovaluta Coinbase najavila je ovog tjedna da će pokrenuti indeksni investicijski fond zasnovan na kriptovalutama. Ovim će potezom omogućiti investitorima koji žele ulagati u kriptovalute ali nisu pretjerano skloni riziku da novac uplate u fond, a njime će dalje raspolagati fond menadžeri Coinbasea i ulagati ga u četiri najveće kriptovalute kako bi disperzirali rizik ulaganja
INDEKSNI INVESTICIJSKI FOND
Indeksni investicijski fond oblik je uzajamnog investicijskog fonda koji koji ulaže u portfelj dionica (u ovom slučaju kriptovaluta) identičan sastavnim elementima nekog poznatog burzovnog indeksa. Promjene vrijednosti fonda samim time preslikavaju promjene vrijednosti tog indeksa, ili u ovom slučaju ukupne tržišne vrijednosti najvećih kriptovaluta koja je reprezentirana Coinbase Indeksom.
 
Ulagači u fond ne kupuju izravno kriptovalute nego udjele u fondu, a prema promjeni vrijednosti ukupnog ulaganja mijenja se i cijena pojedinog udjela. Fondovi služe prije svega za disperziju investicijskog rizika.
Coinbase Index Fund kupovat će i prodavati kriptovalute na njihovoj platformi GDAX. Za početak će ulagati sredstva prema sljedećem modelu: 62% u bitcoin, 27% u ethereum, 7% u bitcoin cash, i 4% u litecoin. Ovi udjeli korelirat će s tržišnom kapitalizacijom pojedine kriptovalute i s vremenom će se mijenjati i prilagođavati. Također, u portfelj fonda ulazit će i nove kriptovalute koje stignu na Coinbase.
Fond će biti namijenjen prije svega velikim ulagačima i institucionalnim investitorima, kao i onima koji nisu sigurni u koju bi valutu uložili – a imaju očekivanja da će tržište kriptovaluta u cjelini rasti. Coinbase Index Fund trebao bi biti pokrenut u narednim mjesecima, a za početak će biti dostupan samo stanovnicima SAD-a.