Petak, Veljača 21, 2020
Text Size

donaldduck3                            OTVORENA  RAČUNALNA RADIONICA   

                                          "Svi smo protiv"

zatvor IMG 7298      

cryptocurrency 1

Kripto valuta je digitalna ili virtualna valuta koja koristi kriptografiju za sigurnost. Kriptovalute je teško krivotvoriti zbog ove sigurnosne značajke. Mnoge su kripto valute decentralizirani sustavi temeljeni na blockchain tehnologiji, distribuiranoj knjizi koju nametne različita mreža računala. Definirajuća značajka kripto valute, i vjerojatno najveće privlačnosti, je njezina organska priroda; ne izdaje ga neko središnje tijelo, što ga čini teoretski imunim na vladino uplitanje ili manipulaciju.
 
Prva kripto valuta koja se temelji na blockchainu bio je  Bitcoin , koji i dalje ostaje najpopularniji i najvrjedniji. Danas postoji tisuće zamjenskih kripto valuta s različitim funkcijama ili specifikacijama. Neki su to klonovi Bitcoina, dok su drugi vilice ili nove kripto valute koje su se odvojile od već postojećih.
Kripto valute su sustavi koji omogućuju sigurna plaćanja internetskih transakcija denominirane u obliku virtualnog "tokena" koji predstavljaju unose u glavnu knjigu unutar samog sustava. "Kripto" se odnosi na činjenicu da se koriste različiti algoritmi šifriranja i kriptografske tehnike, poput šifriranja eliptične krivulje, parova javno-privatnih ključeva i funkcija hashinga.
 
Prva kriptovaluta koja je privukla javnu maštu bio je Bitcoin , koji je 2009. godine pokrenuo pojedinac ili grupa poznata pod pseudonimom,  Satoshi Nakamoto . Od veljače 2019. u opticaju je bilo više od 17,53 milijuna bitcoina ukupne tržišne vrijednosti od oko 63 milijarde dolara (iako tržišna cijena bitcoina može prilično varirati). Uspjeh Bitcoina pokrenuo je niz konkurentskih kripto valuta, poznatih kao "altcoini" kao što su Litecoin , Namecoin i Peercoin, kao i Ethereum , EOS, i Cardano. Danas postoji doslovno tisuće kriptovaluta s ukupnom tržišnom vrijednošću većom od 120 milijardi USD (Bitcoin trenutno predstavlja više od 50% ukupne vrijednosti).